Meny

Ingredienslexikon

  • De mest sökta ingredienserna
  • Hur de påverkar dig och din hud
Ingredienslexikon
Ascorbic Acid (Vitamin C)
Ascorbic Acid som även kallas Vitamin C är en väldokumenterad ingrediens med många bra effekter på huden.
Den kan hjälpa att minska hyperpigmentering som orsakas av en överproduktion av melanin (hudens pigment) vilket hjälper att jämna ut hudtonen och hud med pigmenteringar.
Som en stark antioxidant skyddar den också huden från för tidigt åldrande som orsakas av upprepad exponering för ultraviolett (UV) främst från solen.
Eftersom ascorbic acid är känslig för UV-ljus och syre måste produkter med ingrediensen förpackas i mörka och täta flaskor för att inte tappa sin effekt. Förvara gärna produkten kallt och mörkt.
Azelaic acid
Azelaic acid är en antibakteriell ingrediens som och kan motverka spridning av bakterierna som orsakar akne och rosacea. Syran kan hjälpa att jämna ut hudtonen, ärr, hyperpigmenteringar och hudtextur.
Caffeine
Caffeine har egenskapen att kunna dra ihop kärl och även påverka blodcirkulationen, därför kan ingrdiensen minska svullnad under ögonen och dämpa mörka ringar eller rodnader i huden där ytliga kärl syns. Caffeine är också en antioxidant som hjälper att skydda huden mot fria radikaler.
Glycerin
Glycerin finns naturligt i huden och räknas som hudens egna fuktbindare (Natural moisturizing factor). Den har väldigt goda fuktbindade egenskaper och huden upplevs därför mycket återfuktande när den sprider sig på huden eftersom den snabbt tränger ner i översta hudlagret. Inom hudvård används ämnet oftast i mjukgörande och återfukande krämer.
Hyaluronic acid
Hyaluronic acid finns naturligt i vår hud och räknas som ett kroppseget ämne. Den har mycket goda fuktbindande egenskaper kan binda vatten upp till 1.000 gånger sin egen vikt vilket förbättrrar fukthalten i huden och ger en plumpande och återfuktande effekt.
Brist på ämnet i huden leder till att huden tappar elasticitet och fyllighet som i sin tur gör att rynkor blir synligare och huden torrare.
Hyaluronsyra finns i flera molekylstorlekar, den vanligaste har stora molekyler som inte penetrerar huden men kan däremot binda fukt på hudytan.
Lactic acid (AHA)
Lactic acid är samma som mjölksyra och framställs från sura mjölkprodukter, ost och yoghurt. Lactic acid är vattenlöslig tillhör gruppen AHA-syror som används för att exfoiera hudens översta lager där syran hjälper att avlägsna gammla hudceller. Detta innebär att den hjälper att minska grov och torr hudyta som i sin tur upplevs mjukare, fräschare och kan ta upp andra ämnen lättare.
Lactic acid är en del hudens egna fuktbindare (NMF) och bidrar till en ökad återfuktning. Inom hudvård är även vanligt att produkter som innehåller lactic acid används för att justera pH-värdet i krämen.
Niacinamide
Niacinamide kallas även för vitamin B3 och har många kliniska studier bakom sig med med bevisade effekter. Ämnet har förmågan att stärka hudens barriärfunktion då den minskar vattenavdunstning i huden (TEWL) och därmet bibehåller fukt i huden.
Niacinamide förbättrar hudens elasticitet genom att den påverkar viktiga enzymer som är involverade i bland annat bildningen av kollagen i huden som just gör vår hud elastisk. Ämnet hjälper även att kontrollera sebumproduktionen och minska förstorade porer eller oljig/glasig hy.
Retinol (Vitamin A)
Retinol, även kallad Vitamin A, är en av de mest välstuderade ingredienserna inom hudvård. Det är bland de få ämnen som har bevisats kunna påverka huden enligt många kliniska studier.
Retionol är effektiv redan i väldigt små mängder som 0,1% i produkter och pga dess små molekyler har den möjlighet att penetrera in i hudlagret vilket visat kunnat minska rynkor, hudtextur, akne och pigmentering.
Inom hudvård är retinol mycket känslig för ljus, luft och temperatur och kan lätt bli ineffektiv. Därför är det bra att välja produkter i mörk/ogenomskinlig förpackning med pump, och förvara produkten kallt för att maximera effektiviteten. Eftersom ämnet kan skapa irritation används ingrediensen bäst på natten.
Salicylic acid (BHA)
Salicylic acid utvinns ur pilträd och är en fettlöslig ingrediens som innebär att den lättare tränger igenom huden och når ända ner till porerna där pormaskar bildas av talgkörteln. Den hjälper därmed att kontrollera produktionen av sebum/talg och kan förhindra bildandet av finnar, vita/svarta pormaskar och plitor.
Eftersom fettet löses upp kan huden kännas torr och därför behöver man ofta komplettera med fukt när man använder syran.
Shea butter
Sheasmör utvinns ur sheaträdets kärnor och är ett ett naturligt smör. Ämnets konsistens är fet vilket gör att den är en bra ingrediens för torr hud, och skyddar extra bra mot väder och vind.
Squalane
Squalane är ett ämne som förekommer naturligt i huden och återfinns i lipidbarriären. Ämnet utgör också ca 12% av hudens naturliga sebum som bildas från talgkörtlarna.
Squalane har mycket mjukgörande och återfuktande egenskaper som framförallt används för att stärka hudens skyddande lipidfilm.
Tocopherol (Vitamin E)
Tocopherol som även kallas Vitamin E, är en kraftfull antioxidant med många positiva effekter. Den kan skydda huden och minska, reparera eller förhindra skador på cellerna som orsakas av fria radikaler genom att neutralisera dessa. (Fria radikaler genereras från exempelvis solexponering eller förureningar och påskyndar bl.a. hudens åldrande).
Produkter kopplade till artiklen